Om festivalen

Kortreist dansefestival arrangeres for niende gang i 2019! Årets festivalkunstner og medkurator er Maja Roel.

Maja Roel jobber freelance som scenekunstner og koreograf med base i Oslo. Hun har både en teoretisk og praktisk utdannelse innenfor scenekunst, fra Høyskolen for Scenekunst i Amsterdam, Skolen for Samtidsdans og Universitetet i Oslo (teatervitenskap). Roel har siden 2005 utviklet en rekke sceniske verker som har angrepet tema som døden, ondskap, kjønn, markedsliberalisme og det lekende mennesket. Hun har arbeidet både i tradisjonelle scenerom og stedspesifikt blant annet på en kjørende buss, på en helikopterlandingsplass på et sykehus og på en øy i Oslofjorden. Hennes siste prosjekt Vi var her med utøvere i fem generasjoner hadde premiere Brageteateret i oktober 2018. Maja Roel ble i 2013 tildelt treårig arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere fra Statens kunstnerstipend. Hun er en del av scenekunst kollektivet Sorialab på Torshov.

www.majaroel.no

Bakgrunn:

Om festivalen: Kortreist Dansefestival arrangeres årlig av Dans i Trøndelag, et regionalt kompetansesenter for dans, siste uka i juni. Festivalen programmerer dans og scenekunst med et program som kan tilby noe for alle uansett alder og bakgrunn. Hovedmålgruppa for festivalen er likevel barn og unge, og vi ønsker å gi de og resten av befolkningen i Trøndelag gode kunst og kulturopplevelser gjennom et variert program av scenekunst der kvalitet og profesjonalitet alltid er i fokus. Flere av produksjoner er lokalprodusert eller har tilknytning til Trøndelag.

Kortreist dansefestival har blitt arrangert årlig på Inderøy helt siden 2011. I løpet av denne tiden har festivalen knyttet til seg mange ulike samarbeidspartnere og vokst seg litt større for hvert år. Vi har gått fra å være en småskalafestival med kun tre forestillinger første året til å bli en mer omfattende festival med opp til 7 profesjonelle forestillinger. I tillegg til selve forestillingene kommer også sosiale arrangement, workshops, seminar med mer.

Festivalen har tatt i bruk mange ulike arenaer rundt om i lokalmiljøet fra de kjente scenerommene på Inderøy Kulturhus til mer utradisjonelle rom som Coop Ekstra, kirkerom, vandreforestillinger i forskjellige uterom og nedlagte butikklokaler. I 2015 åpnet Akset med sin nye Black box som ga oss et ekstra visningsrom på Inderøy og i år åpnet vår samarbeidspartner Turnéteateret i Trøndelag (TiT) sitt nye teaterhus på Verdal med to nye scener. TiT har vært en viktig samarbeidspartner siden 2014 gjennom å finansiere et gjestespill til festivalen hvert år.

Kortreist Dansefestivals visjon er å skape variasjon i Trøndersk kulturliv gjennom å tilby relevant mangfoldig, nyskapende og tankevekkende danse- og scenekunst i nære møter med barn og unge.

Hilsen fra Trøndelag fylkeskommune

Kjære alle dansevenner

Dans har eksistert i ulike former, både som ritualer og lek, siden lenge før vår tidsregning. Som profesjonell kunstform er dansen likevel ganske ung i Norge. I år er det ti år siden vi fikk en nasjonal scene for dans, Dansens Hus i Oslo - og regionale senter og festivaler viser at dans har befestet seg som et uttrykk som fenger publikum i hele landet. Kortreist Dansefestival, som i år arrangeres for åttende gang, er et bevis på nettopp det.

Gjennom dansen bruker vi kroppen til å uttrykke seg gjennom bevegelse, og det gleder meg at nettopp muligheten til å uttrykke seg og være seg selv er fokus for årets festival, med PRIDE som gjennomgående tema. Måten vi utrykker oss med kroppen på er sterkt knyttet til vår identitet. Å belyse et aktuelt og viktig tema som kjønn og identitet gjennom danse- og scenekunst kan gi publikum nye innfallsvinkler og perspektiv. Kunsten kan åpne oss og skape undring, kanskje den kan bevege oss til å se oss selv eller andre på en nye måter.

Dans i Trøndelag er god vert, og en flott aktør for dans, for inkludering, for samarbeid og for Trøndelag. Lykke til med Kortreist Dansefestival 2018!

Leder i hovedutvalg for kultur,
Trøndelag fylkeskommune
May Britt Lagesen